Skip to content

Referat af vandlaugsmøde no 1

Projekter

Dansk Natur og Kyst Turisme har udarbejdet et projekt der inspirerer til bæredygtighed i sommerhusområderne. Grærup er blandt 5 udvalgte eksempler. Læs rapprten her     Grærup starter på side 66


Varde Kommunes tilladelse til at vi må udlede grundvand fra oktober til april


Rambøll’s afrapportering om påvirkninger fra grundvandssænkningen 2022/23


Vedtaget på generalforsamlingen 2023:

Et vandudvalg skal fremover drive det færdiggjorte pumpeanlæg 


I november 2021 fik vi Varde Kommunes tilladelse

til at udlede overfladevand til havet via røret under klitterne

Sagsnr20-12086_Doknr160622-21_v1_2021-2022 – Midlertidig udledningstilladelse – Grærup


ORIENTERING om Grundvandssænkningsprojektet 

Læs status i august 2021

—————————————————————

Grundvandsprojektet

En kort orientering om vort projekt med at regulere vintergrundvand-standen i Grærup.

Efter en nedbørsrig sommer og efter et efterår med rigtig mange nedb0ørsdage, var det med stor bekym-ring, at vi i det nedsatte vandudvalg gik denne vinter i møde.

ÅLige nu ser det da også ud til, at selv begrænsede mængder ekstra nedbør i området vil kunne betyde, at der kommer problematiske oversvømmelser ved husene og på adgangsvejene. Vi håber stadigpå, at det sætter ind med længere perioder med tørxvejr.

Vi har siden september 2016 ventet på svar fra Fredningsnævnet på vores ansøgning om tilladelse til som forsøgsprojekt at pumpe vand fra Grærup Fiskesø til Grærup Langsø. Vi kunne i løbet af sommeren og efteråret konstatere, at Fredningsnævnets behandling af vores ansøgning om i et forsøgsprojekt trak i langdrag, og hen på det sene efterår blev vi enige om, at vi ( samarbejdet mellem de tre grundejerforeninger og Varde Kommune) måtte undersøge, hvilke muligheder vi havde for at handle.

I begyndelsen af december mødtes vi derfor – de tre grundejerforeninger og Varde Kommune – for at drøfte, hvordan vi kunne lægge pres på for at få en afgørelse efter synsforretningen den 6. juli 2017 (vi var lovet en afgørelse umiddelbart efter sommerferien 2017 – en melding, der betød, at vi så forventede atkunne iværksætte en bortpumpning fra Fiskesøen allerede fra begyndelsen af december måned, hvis det blev nødvendigt). På mødet drøftede vi desuden, hvordan vi skulle forholde os til, at grundvandsstanden efterhånden var steget til et kritisk niveau (det ovenikøbet fra et ekstraordinært lavt niveau – grundvandsniveauet har det meste af 2017 været lavt – formodentlig p.gr. a at grundvandsstanden i vinteren 2016/2017 var markant lavere end grundvandsniveauet har været i rigtig mange vintre).

I de tre grundejerforeninger er der 100 % enighed om og opbakning til, at der skal handles for at undgå oversvømmelser – også i denne vinter. Vi forespurgte derfor om, hvilken tidshorisont svaret fra Fredningsnævnet havde – vi håbede med det milde pres at få et svar, så vi stadig kunne sætte vort forsøgsprojekt i gangrettidigt. Desuden besluttede vi, at gå i gang med at lave de indledende forberedelser (etablering af el, nedgravning af rørm.v.) så vi hurtigt kunne foranstalte det nødvendige for i nødværge at  bortpumpe vand fra sommerhusområdet (bemærk: Beredskabsstyrelsen har gennem Varde Kommune meddelt, at de ikke møder frem for at bortpumpe igen. Det sker kun når det er uforudsigelige/ukendte overfladevandsproblemer, og det falder vore udfordringer selvsagt ikke under mere).

Den 18. december2017 fik vi efter henvendelse til Fredningsnævnet en tilbagemelding på vores ansøgning fra august/september 2016. Tilbagemeldingen er noget overraskende, da den ikke indeholder et svar på ansøgningen og dermed heller ikke en afgørelse på indsigelsen fra en borger imod forsøget. Derimod indeholdt henvendelsen til Varde Kommune et ønske om, at kommunen skal at lave en myndighedsbehandling med tilhørende VVM-redegørelse m.v.. Det overraskende består i, at der har været en tæt dialog mellem styrelsen og Varde Kommuneforud for indsendelsen af ansøgningen både om indhold, form og nødvendige bilag til ansøgningen for, at ansøgningen kunne være berettiget til behandling (Fredningsnævnets svarbrev vedhæftes).

Tilbagemeldingen fra Fredningsnævnet satte os i en ny situation (og det ovenikøbet i en periode, hvor grundvandet steg støt). Tilbagemeldingen betød bl.a., at vore muligheder for handlinger – selv i nødværge (læs for at redde værdier) – hvor vi ved oversvømmelser evt. pumpede til Grærup Langsø i en kortere periode så ikke længere er en mulighed. Forklaringen på dette er,at tilbagemeldingen på en gang ikke er nogen afgørelse men samtidig behandler en løsning med pumpning til Grærup Langsø,som nu skal undersøges/analyseres nærmere.

I grundejerforeningernes samarbejde er der folk, der hurtigt tænker i nye løsningsmuligheder, og det lykkedes Ole C., Jesper og Jens m.fl. sammen med Forsvaret og Varde Kommune at finde både et område og en teknisk løsning, hvor vi allerede fra sidsteuge som en midlertidig løsning for denne vinter kan bortpumpe vand fra Fiskesøen til et af forsvarets engarealer øst for søen.   Forsvaret har givet tilladelse til udsivning (en bundet teknisk løsning) på området og Varde Kommune har givet tilladelse til denne løsning ( en sagsbehandlingstid på ca. 5 dage – flot).

Jens Nielsen i nr. 18 har taget teten og et kæmpestort slæb i etableringen af denne pumpeløsning – både for at rigge an og fastholde entreprenører og kommunalt tilsyn, så vi kan køre nu – stor tak til Jens for det.

Med ovennævnte løsning tror vi på, at vi har en løsning for denne vinter, og håber så på, at vi så kan have en afgørelse fra Fredningsnævnet på vores ansøgning om et forsøgsprojekt inden næste vinter.

Pumpningen startede fredag den 19. januar. –  Pumpningen er startet fordi grundvandsstanden havde nået det niveau, som teknikerne opfatter som en kritisk kote (5,10 m.) – En kote der vil betyde at huse og veje kan blive oversvømmet.  Målingerne fra de første dages pumpning indikerer, at vore antagelser om at vi kan regulere vintergrundvansstanden ved bortpumpning fra Grærup Fiskesø, holder.

Det er meget nyttigt for det videre arbejde, at vi får efterprøvet vores teori i praksis. Vi får vished for den antagede sammenhæng,og vi kan komme til at måle på, hvilken træghed, der er i til-sivningen fra sommerhusområdet til Grærup Fiskesø.

Der har været arbejdet rigtig meget med sagen, hvilket er gjort på en faglig/saglig og sober måde, og på den baggrund tror jeg, vi lykkes med de gode løsninger for såvel natur, beboelser som allebeboere.

Samarbejdet og enigheden mellem de tre grundejerforeninger og Varde Kommune er forbilledligt og har en høj grad af vilje, somalt sammen bidrager til at skabe grundigt gennemtænkte løsninger på vore udfordringer. Det er således grundejerforeningernes enighed og Varde kommunes bidrag og vilje med god rådgivning og hurtig sagsbehandling, der gør, at vi i dag har en løsningsmulighed at arbejde videre med for denne vinter.Ligeledes har prioriterer Varde Kommune arbejdet med vores sag, så de hurtigt får leveret de efterspurgte analyser til Fredningsstyrelsen.

Skulle der være ønske om uddybning af sagen, er I velkomne til at kontakte Ole C., Ole Torp, Jens Nielsen eller undertegnede.

Med venlig hilsen

Kjeld Kristensen

21.01.2018

——————————————————————————————————-

Naturprojektet

Med henvisning til orientering forud for årets generalforsamling og udmeldingen fra bestyrelsen under punktet eventuelt på generalforsamlingen, fremsendes hermed til orientering ansøgning om midler til et naturprojekt i Grærup.
 
Initiativtagerne fra Grundejerforening Grærup Strand skriver følgende til de tre grundejerforeninger i Grærup:
Hermed til orientering ansøgning om økonomisk støtte til vores fælles projekt: Naturgenopretning Grærup Strand. Ansøgningen er sendt til 15.juni Fonden, som bl.a. og især støtter projekter der drejer sig om genopretning af natur. Håber de vil hjælpe os. 
Vi er så heldige at vi har fået tidligere skovfoged ved Naturstyrelsen Blåvandshuk Ole Knudsen til at være leder af projektet. Han har stor erfaring indenfor området gennem mange års arbejde i Naturstyrelsen. Ole vil drive projektet i samarbejde med Tine Eggertsen, tidligere distriktschef for naturplejeopgaver i HedeDK og Skov- og Naturtekniker Hans Bjerre. Projektet er berammet til at strække sig over godt 6 år med start den 1.marts 2018. 
 
 
 
 
 
 
Projekttitel:
Sikring at den oprindelige biodiversitet I Grærup Strandområdet
 
Resumé af formålet:
Formålet med projektet: Fældning og bortkørsel af udgroede samt ikke hjemmehørende træer med efterfølgende plantning af hjemmehørende træer i fornødent omfang. Endvidere bekæmpelse af rynket Rose og andre invasive vedplanter. Dette for at genskabe den naturligt etablerede biodiversitet. Endvidere gennem projektet at finde en vedligeholdelsesmetode der er tilpasset de aktuelle forhold.
 
Resumé af baggrunden for projektet:
Baggrunden for projektet: I hele Grærup Strandområdet er der, ligesom i andre sommerhusområder i Danmark, et tiltagende problem med udbredelse af invasive nåletræer og rynket rose, der breder sig og fortrænger den naturlige plantevækst i den klithede, som sommerhusene er beliggende i. Endvidere vil disse træer og planter, hvis de ikke bliver fjernet, fortsat brede sig ud i de omkringliggende fredede naturarealer
 
Resumé af projektbeskrivelse:
Resumé af projektbeskrivelse: Projektbeskrivelsen præsenterer en gennemgang af de store naturskatte Danmark har rundt langs landets kyststrækninger, specielt beskrives området svarende til Naturpark Vesterhavet, der strækker sig fra Blåvand i syd til Nymindegab i Nord og 9 kilometer ind i landet. Her ligesom andre steder langs kysten i Danmark er klithedens naturlige plantevækst truet af tilgroning med invasive arter som nåletræer og rynket rose. I Naturpark Vesterhavet er Naturstyrelsen og Varde kommune vejledt af Natura 2000 i gang med rydning af invasive arter med henblik på at reetablere den oprindelige biodiversitet. Et af de store problemer er, at de invasive arter som nåletræer og rynket rose spreder sig fra sommerhusområderne. De fleste sommerhusområder i Danmark er i tiltagende grad tynget af disse invasive træer og planter, som efterhånden fortrænger de naturlige planter som klitheden, hvor sommerhusene er placeret, består af. Grærup Strand der strækker sig over 109,542 hektar repræsenterer et område, hvor tilgroning med nåletræer, rynket rose og glansbladet hæg udgør et tiltagende problem. Sommerhusene er i projektområdet i Grærup Strand er privatejede og det er derfor ejerne af de enkelte huse der bestemmer hvilke træer og planter der skal være på grundene. Derfor har det været tvingende nødvendigt at udføre et stort informativt arbejde for at gøre projektet spiseligt for grundejerne. Der er i den anledning bl.a. taget initiativ til at gennemgå projektet på alle de 3 grundejerforeninger som Grærup består af, og projektet er så godt som enstemmigt vedtaget på de 3 generalforsamlinger. På det grundlag er det besluttet, at indlede et pilotprojekt i hele Grærup Strand området gående ud på, at fælde og fjerne alle ikke hjemmehørende træer, rynket rose og andre ikke hjemmehørende planter. Dette arbejde vil blive gennemført under ledelse af tidligere skovfoged i Naturstyrelsen Ole Knudsen (se CV) i samarbejde med Tine Eggertsen, tidligere distriktschef for naturplejeopgaver i HedeDK og Skov- og Naturtekniker Hans Bjerre. Der søges om en rammebevilling på kr. 1.454.960 til gennemførelse af projektet som planlægges at starte 2018 og afsluttes den 2024. Det er undervejs i projektet hensigten at finde en vedligeholdelsesmetode der er tilpasset de aktuelle forhold.
 
Forventet effekt på kort og lang sigt:
Forventet effekt på kort og langt sigt Fældning og bortkørsel af invasive træer og planter vil i løbet af ganske få år betyde, at den naturlige plantevækst i klitheden omkring sommerhusene reetableres. Dette fremgår blandt andet af et mindre pilotprojekt vi har gennemført på en af sommerhusgrundene (se projektbeskrivelsen). På lang sigt vil en naturvedligeholdelses plan der er tilegnet området betyde, at invasive træer og planter ikke etablere sig. Dette vil udover bevarelse af naturen omkring sommerhusene have stor betydning for de omkringliggende fredede arealer, der vedligeholdes under regi af Natura 2000. Gennemførelse af et sådant projekt vil uden tvivl også have afsmittende effekt på andre sommerhusområder i lokalområdet og i Danmark som helhed.
 
Formidling af projektet:
Formidling af projektet Der er inden projektets start gjort et stort arbejde for at informere grundejerne i Grærup Strand området om indholdet og betydningen af et Naturgenopretningsprojekt i vores område. Det er endvidere hensigten, at uddele pjecer med en kort gennemgang af projektet og dets betydning for området. Når projektet går i gang vil de lokale medier blive kontaktet med henblik på en bredere information om hele baggrunden for projektet. Grundejerne vil løbende undervejs blive informeret om hvordan projektet forløber, dels via de årlige generalforsamlinger og dels via hjemmeside og e.mails.

Projektets titel:

Sikring at den oprindelige biodiversitet I Grærup Strandområdet

Der søges om et samlet beløb på: kr 1.454.960 og planlægger en projektperiode på 6 år

Projekt ejere: Grundejerforeningerne Grærup Strand, Grærup Vest og Grærup Nord

Projekt område:

Det samlede opmålte areal dækkende de 3 Grundejerforeninger udgør 109.542 Hektar (se kortet med det indrammede område), En lille del heraf ligger på Naturstyrelsnes areal som lejede grunde, Naturstyrlsens areal indgår ikke i ansøgningen.

Projekt start: 2018

Projekt slut: 2024

Projekt formål/ baggrund

Fældning og bortkørsel af udgroede samt ikke hjemmehørende træer med efterfølgende plantning af hjemmehørende træer i fornødent omfang. Endvidere bekæmpelse af rynket Rose og andre invasive vedplanter. Dette for at genskabe den naturligt etablerede biodiversitet. Endvidere gennem projektet at finde en vedligeholdelsesmetode der er tilpasset de aktuelle forhold.

Økonomi:

Rosebekæmpelsen: Projektet er et pilotprojekt, der er ikke tidligere udført storskala bekæmpelse i et sommerhusområde.

I LIFE REDCOHA projektet er bekæmpet roser i klitter uden bebyggelse ved afdækning, nedgravning, biorotor og græsning med får og kreaturer.

Udgifterne hertil er beregnet for 1. indgreb:

Biorotor: 15.000 kr/ha for første behandling, kræver mindst en – to behandlinger mere.

Nedgravning: 150.000 kr/ha

Afdækning: 1.500.000 kr/ha og så skal afdækningsmaterialet efterfølgende fjernes

Græsning er ikke aktuelt i sommerhusområdet og kræver en lang periode for at have effekt.

Biorotoren, som er den billigste metode, er ikke anvendelig i grærupområdet med den andvendte teknologi, som er en fræserlignende maskine bag på en stor traktor. Der arbejdes på at udvikle grej, som kan sidde på en kranarm og derved være anvendelig i klitterne, den vil have en mindre arbejdsbredde og dermed dyrere i drift.

Nedgravning er ikke særligt anvendeligt i et sommerhusområde, da det efterlader en del åbent sand, som vil give sandproblemer ved husene.

Afdækning kan være en mulighed tæt på husene, der kan måske bruges et andet afdækningsmateriale, som ikke skal samles ind igen, men som udgangspunkt er metoden for dyr.

Manuel bekæmpelse, som der henvises til i prospektet, vil være den eneste mulighed i flere af områderne.

Et kvalificeret gæt på økonomien er at det 1. år vil koste

58.000 kr/ha,  2. år 35.000 kr og 3. år 25.000 kr i alt 118.000 kr/ha med roser.

Hvor mange ha. Er der så?

Vi har her beregnet ud fra en %del af arealet ud fra besigtigelse i terræn og luftfoto:

Rydning af Rosa Rogusa ved Grærup Strand

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Grundejerforeningern

HA

estimeret andel af roser %

Ha med roser

pris pr/ha 1 år

Pris 2. år

Pris 3. år

i alt pr ha

sum over 3 år

Grærup Strand

21

16

3,36

58000

35000

25000

118000

396480

Grærup Vest

11

9

0,99

58000

35000

25000

118000

116820

Grærup vest fællesareal

13

5

0,65

58000

35000

25000

118000

76700

Grærup Nord

51

7

3,57

58000

35000

25000

118000

421260

Ialt

96

 

8,57

 

 
 
 

1011260

Da projektet i høj grad er et pilotprojekt vil vi foreslå at det deles op over flere år, første etape vil så være Grærup Strand, som er det mest tilgroede område.

Det vil også være vanskeligt at finde den nødvendige maskinkapasitet til at starte projektet op i alle områderne i år 1.

Trærydning:

Andelen af træer og størrelsen af dem er meget forskellig i området.

I Grærup Strand områdets SØ del har det nærmest karekter af skov.

Da det drejer sig om private grund hvor grundejer har meget forskellig forhold til træerne på grunden kan vi ikke forvente at alle grundejere vil synes at rydning af træerne er en god ide, de giver læ og beskytter huset mod naboer så det ligger mere uset.

Udgangspunkt er at det vil koste ca. 17.000 kr/ha at rydde. Denne pris er noget usikker da det er meget afhængig af hvilke og hvor mange træer der ryddes i alt.

Hvis hele området skal ryddes for træer vil et overslag være:

Rydning af træer ved Grærup Strand

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Grundejerforeningern

HA

estimeret andel med træer %

Ha med træer

rydning kr/ha

sum over 3 år

Grærup Strand

21

40

8,4

17000

142800

Grærup Vest

11

10

1,1

17000

18700

Grærup vest fællesarel

13

10

1,3

17000

22100

Grærup Nord

51

30

15,3

17000

260100

i alt

96

 

20,2

 

443700

I forbindelse med såvel træ-som roserydningen kræves der en accept fra grundejeren, dette arbejde udføres af grundejerforeningerne.

Ved projektetets afslutning

Efter det 6-årige rydningsprojekt vil alle roser ikke være forsvundet. Herefter påhviler det grundejerforeningerne i samarbejde med grundejerne at følge op på projektet